rassen en hun vachtverzorging

 

Abessijn

De Abessijn heeft een vacht die vrij eenvoudig in conditie is te houden. Nu en dan met een varkensharen borstel borstelen is voldoende. In de verharingsperioden kunt u met een rubberen massageborstel de dode en losse onderwol eenvoudig verwijderen. Naborstelen met een fijn kammetje. Als je de vacht nawrijft met een vochtige zeem, gaat de vacht mooi glanzen. Ook de laatste losse haren krijg je hiermee mooi weg. Abessijnen hebben wat aanleg tot tandsteen, houdt dit in de gaten.

American Bobtail 
(=Amerikaanse stompstaartkat)

De American Bobtail heeft een staart van ongeveer 10 cm lang. Hij is er zowel in de langharige- als de kortharige variant. Deze Bobtail heeft een mooie volle ondervacht. Een mooie volle ondervacht kan echter wel tijdens ruiperioden voor klitten zorgen. Tijdens ruiperiode is het verstandig de kat dagelijks uit te kammen. Maar normaal is wekelijks kammen voldoende. De langharige zal wel nagekamd moeten worden met een metalen kam. Let bij de Amerikaanse stompstaartkat wel op haar dieet en beweging, want deze kat wil nog wel eens te dik worden.

American Curl (=Amerikaanse kruloorkat)

De kruloor is er zowel in de langharige variant als de kortharige variant. Vanwege een minimale hoeveelheid ondervacht gaat deze vacht niet snel klitten. Een wekelijkse borstelbeurt is voor beide vachttypen voldoende. Ook al lijkt het niet zo hard nodig doe het toch. Een borstelbeurt is goed voor het sociale contact met je kat, de gewenning om aangeraakt te worden, en zo kun je ook geregeld de conditie van de vacht en huid eens goed bekijken. De oortjes van de kruloor behoeven een beetje extra aandacht. Even schoonmaken en controle van de oortjes, en eventueel het gebruik van een oorcleaner is aan te raden. Vouw de oortjes niet recht, dit kan pijnlijk zijn!

American Wirehair 
(=amerikaanse draadhaar)

De haren van de Amerikaanse draadhaar zijn spiraalvormig. De vacht is wollig en kroezig. Toch neemt deze punkerige kat weinig tijd in beslag als het gaat om de vachtverzorging. Wekelijks even borstelen en nakammen met een grove kam of borsteltje. Vergeet daar echter niet de liezen en de broek bij. Als de kat naar een show gaat kun je het beste een week van te voren de vacht wassen omdat de vacht er even van moet herstellen.

American Shorthair
(=amerikaanse korthaar)

Eens per week de vacht doorborstelen is voor de amerikaanse korthaar voldoende. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een varkensharen borstel. Zo nu en dan kan het ook nuttig zijn de vacht door te kammen met een metalen kammetje. Met name in de ruiperiode. Ook een rubberen borstel kan dan nog wel eens fijn zijn de losse ondervacht er uit te krijgen. Heeft uw korthaar tijdens de rui erg veel plukken die loslaten denk er dan eens over uw kat te laten plukken bij uw kattentrimsalon.

Amerikaanse burmees

Veel aaien is wat de satijnachtige vacht van de burmees er mooi uit laat zien. Het zorgt er voor dat de vacht glanst. Daarbij wekelijks een keertje borstelen met een varkensharenborstel houdt de vacht mooi in conditie. Daarna even met een vochtige zeem erover zorgt weer voor een extra glans. Mocht de burmees naar een show gaan dan wordt een paar dagen ervoor de kat gewassen. Belangrijk is bij de burmees om de vacht ``aan de lucht’’ te laten drogen in een warme ruimte. Dit voorkomt een doffe vacht.

 Anatolische kat
= Turkse Angora, zie Turkse Angora

Asian

De Asian is een verzamelnaam voor alle katten van het Burmese type met een andere vachtkleur. Veel aaien is wat de satijnachtige vacht van de Asian  er mooi uit laat zien. Het zorgt er voor dat de vacht glanst. Daarbij wekelijks een keertje borstelen met een varkensharenborstel houdt de vacht mooi in conditie. Daarna even met een vochtige zeem erover zorgt weer voor een extra glans. Mocht de Asian naar een show gaan dan wordt een paar dagen ervoor de kat gewassen. Belangrijk is bij de deze kat de vacht ``aan de lucht’’ te laten drogen in een warme ruimte. Dit voorkomt een doffe vacht.

Balinees

De vacht van deze kat is korter dan andere halflangharige katten. De Balinees is in feite de siamees met langer haar. Echter is bij deze (half)langharige kat nauwelijks ondervacht aanwezig. Wekelijks borstelen met een varkensharen borstel is voldoende. Dan kunt u daarna nog even nakammen met een metalen kammetje. Mocht de balinees naar een show gaan is het verstandig de kat enkele dagen er voor te (laten) wassen.

Bengaal

Elke week een keertje borstelen met een varkensharenbostel is voldoende voor deze kortharige kat. En als dat eens een keertje vergeten wordt is dat ook helemaal niet zo’n probleem. Met een vochtige zeem over de vacht  gaat de kat mooi van glanzen. De rest doet de kat zelf.

 Blauwe rus
Zie Russisch blauwe

Bombay

Veel aaien is wat de satijnachtige vacht van de Bombay er mooi uit laat zien. Het zorgt er voor dat de vacht glanst. Daarbij wekelijks een keertje borstelen met een varkensharenborstel houdt de vacht mooi in conditie. Daarna even met een vochtige zeem erover zorgt weer voor een extra glans. Mocht de Bombay naar een show gaan dan wordt een paar dagen ervoor de kat gewassen. Belangrijk is bij de deze kat de vacht ``aan de lucht’’ te laten drogen in een warme ruimte. Dit voorkomt een doffe vacht.

Boheemse Rex

Deze Rex komt wordt gefokt  in de voormalig Oostbloklanden en in Rusland. Dit is een kat met een krullende vacht die om veel aandacht en verzorging vraagt. De prachtige dikke sluier neigt erg tot klitten en vilten. Houdt u echter de vacht goed bij, dan heeft u een echte Queen-met-boa in huis. De vacht 2 maal per week goed uitkammen, zodat er geen klitten ontstaan. Dit kan met een grove metalen kam. Let daarbij wel op dat de vacht tot op de huid gekamd wordt, en niet alleen de bovenste laag. Daarna nakammen met een fijnerekam. In de ruiperiode zal er intensiever gekamd moeten worden. Deze katten zijn erg gebaad als ze 2 tot 4 maal per jaar bij de trimster komen om de onderwol te plukken. Dit voorkomt problemen. Als ze last hebben van traanstrepen haal dan dagelijks met een tissue die bevochtigd is met afgekoeld gekookt water, de ogen en gezichtsplooien schoon. Er bestaan ook speciale ooglotions voor katten. Vraag hier gerust naar bij Adore trimsalon.

Brits korthaar

De Brits Korthaar heeft over het algemeen weinig verzorging nodig. Een wekelijkse borstelbeurt met bv. een grove en een fijne kam voldoet om de vacht in goede conditie te houden. In de verharingsperiode – lente/najaar- is een rubberen borstel een ideaal hulpmiddel om dode en losse haren effectief en vlot uit de vacht te verwijderen, maar soms is hier de vacht te vol voor. Een ijzeren kammetje, werkt dan beter. Voor showkatten is flink borstelen uit den boze.Gebruik dan liever een grove kam. Oogverzorging is bij de brits korthaar normaal niet nodig. Let bij uw brits korthaar op haar dieet en beweging, want de Brit is een lekkerbek en daarbij niet zo actief.

Burmees

Veel aaien is wat de satijnachtige vacht van de burmees er mooi uit laat zien. Het zorgt er voor dat de vacht glanst. Daarbij wekelijks een keertje borstelen met een varkensharenborstel houdt de vacht mooi in conditie. Daarna even met een vochtige zeem erover zorgt weer voor een extra glans. Mocht de burmees naar een show gaan dan wordt een paar dagen ervoor de kat gewassen. Belangrijk is bij de burmees om de vacht ``aan de lucht’’ te laten drogen in een warme ruimte. Dit voorkomt een doffe vacht.

Burmilla

Veel aaien is wat de satijnachtige vacht van de Burmilla er mooi uit laat zien. Het zorgt er voor dat de vacht glanst. Daarbij wekelijks een keertje borstelen met een varkensharenborstel houdt de vacht mooi in conditie. Daarna even met een vochtige zeem erover zorgt weer voor een extra glans. Mocht de Burmilla naar een show gaan dan wordt een paar dagen ervoor de kat gewassen. Belangrijk is bij de deze kat de vacht ``aan de lucht’’ te laten drogen in een warme ruimte. Dit voorkomt een doffe vacht.

Ceylon kat

De Ceylon heeft een vacht die vrij eenvoudig in conditie is te houden. Nu en dan met een varkensharen borstel borstelen is voldoende. In de verharingsperioden kunt u met een rubberen massagehandschoen de dode en losse onderwol eenvoudig verwijderen. Naborstelen met een fijn kammetje. Met een vochtige zeem gaat de vacht mooi glanzen.

Chartreux (Karthuizer)

Eens per week de vacht doorborstelen is voor de chartreux voldoende. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een varkensharen borstel. Zo nu en dan kan het ook nuttig zijn de vacht door te kammen met een metalen kammetje. Met name in de ruiperiode. Ook een rubberen borstel kan soms dan nog wel eens fijn zijn de losse ondervacht er uit te krijgen. Heeft uw korthaar tijdens de rui erg veel plukken die loslaten denk er dan eens over uw kat te laten plukken bij uw kattentrimsalon.

Cornish Rex

De Cornisch Rex heeft een korte en dikke vacht, zijdeachtig en fijn, zonder enkele ruige haar/dekhaar. De cornish Rex heeft een ondervacht die korter is dan die van een kortharige kat. De vacht heeft weinig onderhoud nodig. Eens per week met een zachte borstel borstelen is voldoende. Hiermee heb je ook altijd een controle op de conditie van vacht en huid. Met een vochtige zeem, of met een rubberen nopjeshandschoen (kleine nopjes) zou je de losse haartjes eenvoudig uit de vacht kunnen aaien.

Cymric

De Cymric is de langharige variant van de Manx. Manxen hebben een zachte dikke ondervacht en een stugge bovenvacht. Borstel de vacht regelmatig door met een pennenborstel en daarna kunt u hem met een grove kam doorkammen. Showkatten krijgen enkele dagen voor een show een speciale  behandeling. Vraag hier gerust naar bij Adore trimsalon, of bij de rasvereniging. Doe de vachtverzorging van de manx/Cymric echter met beleid, als je te intensief te werk gaat kan de vacht beschadigen.

Devon Rex

Deze vrolijke kat heeft in tegenstelling tot de Cornish Rex wel dekhaar. Het is altijd gegolft.  De vacht heeft weinig onderhoud nodig. Eens per week met een zachte borstel borstelen is voldoende. Hiermee heb je ook altijd een controle op de conditie van vacht en huid. Met een vochtige zeem, of met een rubberen nopjeshandschoen (kleine nopjes) zou je de losse haartjes eenvoudig uit de vacht kunnen halen. Als je de vacht hiermee een klein beetje vochtig maakt komt de krul weer mooi in de haartjes.  Ben voorzichtig met de staart, die is weinig beschermd door haar en daardoor vrij gevoelig voor vervelende ongelukjes. Sommige Devon Rexen hebben onbehaarde stukjes op hun lijf. Vanwege de fijne vacht is de rex gevoelig voor temperatuurschommelingen. Zijn voedsel moet daarom rijk zijn aan vetten en calorieën, die hem mogelijk maken eventuele koude te weerstaan. Ze hebben daarintegen wel een erg goede weerstand. Ze maken soms wel weer te veel talg aan, waardoor het verstandig is de Devon Rex af en toe te (laten) wassen. Ook de oren kunnen soms teveel talg aanmaken.

Don Sphynx

Wat veel mensen zal verbazen is dat deze kale kat niet minder verzorging vraagt dan een normaal behaarde kat. Het tegendeel zelfs. De talgproductie is namelijk net zo hoog als bij de doorsnee kat, terwijl er geen of slechts enkele haren zijn waar die talg dan voor kan dienen. Wekelijks zal de kat gewassen moeten worden met een Ph-neutrale shampoo, zodat hij niet plakkerig wordt en gaat ruiken. Let daarbij op dat vooral tussen de teentjes en bij de nagelriemen veel talg zit (kun je ook met hypoallergene babydoekjes tussendoor schoonhouden). Ook oren hebben een overtollige talgproductie en moeten goed schoon gehouden worden. Houd uw kat met zomers weer uit de zonneschijn, de huid heeft geen bescherming en kan verbranden. Adore trimsalon heet ook naaktkatten natuurlijk van harte welkom voor een wasbeurt.

Egyptische Mau

Elke week een keertje borstelen met een varkensharenbostel is voldoende voor deze kortharige kat. Nakammen met een fijn kammetje. Met een vochtige zeem gaat de vacht mooi glanzen. De rest doet de kat zelf.

Europees Korthaar

Eens per week de vacht doorborstelen is voor de europese korthaar voldoende. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een varkensharen borstel. Maar soms is dat niet voldoende; Zo nu en dan kan het ook nuttig zijn de vacht door te kammen met een grove metalen kam. Met name in de ruiperiode. Ook een fijnere kam kan dan fijn om zijn de losse ondervacht er uit te krijgen. Heeft uw korthaar tijdens de rui erg veel plukken die loslaten denk er dan eens over uw kat te laten plukken bij uw kattentrimsalon. Regelmatig komen europese kortharen in de trimsalon.

Exotic

De vacht van de Exotic is zacht en weelderig en staat van het lichaam af. Samen met het feit de haren dicht zijn ingepland maakt deze knuffel tot een kat die wat meer vachtonderhoud blieft. Een goede borstelbeurt van 1 tot 3 keer per week is toch echt nodig. Nakammen met een metalen kammetje. In de ruiperiode zal er intensiever gekamd moeten worden. Kam dan eerst met een grove kam, daarna met een grove kam.  De Exotic is een kat die erg is gebaad als ze 2 tot 4 maal per jaar bij de trimster komt  om de onderwol te plukken. Dit voorkomt problemen. Veel Excotics  hebben net als perzen last van traanstrepen. Haal dagelijks met een tissue die bevochtigd is met afgekoeld gekookt water, de ogen en gezichtsplooien schoon. Er bestaan ook speciale ooglotions voor katten. Vraag hier gerust naar bij Adore trimsalon.

 Foreign White

Een Foreign White is een geheel witte kat, met blauwe ogen. Ze zijn gekruist met een siamees of een balinees. Voor de vachtverzorging van de Foreign White, zie siamees of balinees (afhankelijk of het kort of wat langer haar is)

 German Rex

De German Rex heeft een korte en dikke vacht, zijdeachtig en fijn, zonder enkele ruige haar/dekhaar. De krullenbol heeft een ondervacht die korter is dan die van een kortharige kat. De vacht heeft weinig onderhoud nodig. Eens per week met een zachte borstel borstelen is voldoende. Hiermee heb je ook altijd een controle op de conditie van vacht en huid. Met een vochtige zeem, of met een rubberen nopjeshandschoen (kleine nopjes) zou je de losse haartjes eenvoudig uit de vacht kunnen aaien. Als je de vacht hiermee een klein beetje vochtig maakt komt de krul weer mooi in de haartjes. Kijk uit met al te enthousiast borstelen, hier mee kun je de vacht beschadigen. Ben voorzichtig met de staart, die is weinig beschermd door haar en daardoor vrij gevoelig voor vervelende ongelukjes.

 Havana Brown

De verzorging van de vacht van de Havana Brown neemt heel weinig tijd in beslag. Met een fijn kammetje kunt u de vacht eens per week uitkammen. Nawrijven (met de haarrichting mee) met een vochtige zeem zorgt voor het weghalen van de laatste losse haartjes en een mooie glans.

 Heilige Birmaan

De heilige birmaan heeft minder verzorging nodig dan sommige andere (half)langharige rassen. Er komen bij dit ras wat minder vaak klitten voor. Echter komen deze katten ook regelmatig in de kattentrimsalon. Mede omdat ze soms erg last hebben van de losse haren in hun maagdarmsysteem. Gebruik bij dit ras een grove kam, en daarna een fijnere kam. Soms is een haarborstel voldoende voor de wekelijkse borstelbeurt. Kijk uit met metalen kammen, de korte ondervacht van de heilige birmaan is erg gevoelig. Gaat de kat naar shows dan heeft de vacht van deze kat een speciale behandeling nodig. Vraag hier gerust naar bij Adore kattentrimsalon.

Highland Fold

De Highland Fold is de langharige variant van de scottish Fold. Advies is om deze typisch ogende kat wekelijks de vacht met een pennenborstel uit te borstelen. Let daarbij dan extra op achter de oren, in de liezen en bij de broek. Hier ontstaan wat sneller klitten. Maar dat geld voor alle langharige katten. De oortjes hebben niet meer aandacht nodig dan oortjes van andere kattenrassen.

Honeybear

Honeybears hebben een pluimstaart die is afgeplat (haren steken wat meer naar de zijkant). De vacht is vol en variërend in lengte. De volheid en lengte hangen met het seizoen samen. De vacht klit vrijwel niet en is makkelijk te kammen. Wekelijks borstelen is wel verstandig. Bij de wat langere of vollere vacht is het zeker verstandig om even met een tandenborstel na te kammen.

 Japanse bobtail
(= japanse stompstaartkat)

De vacht van de Japanse bobtail (zowel lang- als kortharig) is niet erg dik en klit niet gauw. De verzorging is dan ook niet zeer tijdrovend. Wekelijks even kammen of borstelen moet zeker voldoende zijn en is ook goed voor het sociale aspect. Vaak komt er veel wit voor in de vacht van de bobtail, waardoor het nog wel eens nodig is de kat te (laten) wassen.

Korat

Eens per week zachtjes borstelen is voldoende voor de Korat. In de verharingsperiode – lente/najaar- is een rubberen borstel een ideaal hulpmiddel om dode en losse haren effectief en vlot uit de vacht te verwijderen. Met een vochtige zeem gaat de vacht mooi glanzen.

 Kurilen Bobtail

De vacht van de kurilen bobtail (zowel halflang- als kortharig) is niet erg dik en klit niet gauw. De verzorging is dan ook niet zeer tijdrovend. Wekelijks even kammen of borstelen moet zeker voldoende zijn en is ook goed voor het sociale aspect.

 La Perm

De la Perm bestaat in lang- en kortharige variant. Beide vachten hebben meer haaruitval in de gebruikelijke ruiperioden. Kam wekelijks deze kat alleen met een grove kam, zodat de structuur van de haren niet verstoord wordt. Borstel de kat dus niet. Wel aan te raden is om deze kat om de paar maanden te wassen. Na het wassen wordt de vacht met de handdoek en daarna aan de lucht gedroogd, zodat de krul er weer mooi in terugkomt.

Maine Coon

De Maine Coon is een veel geziene gast in de kattentrimsalon.
De hoeveelheid tijd, die de vacht van de main coon van u vraagt, valt echter vaak mee. Maar niet in alle gevallen.  Klitten komen bij de ene Maine Coon niet zo vaak voor bij de ander juist weer wel. Opvallend is wel dat de Maine Coons met de verdunde kleuren en de silver/smoke meer aandacht vragen. Wekelijks borstelen en kammen is voldoende. Begin met een pinnenborstel waarvan de pinnetjes aan het uiteinde niet scherp zijn of een grove kam. Kam de Main Coon na met een metalen kam, of zogenaamde herderhark. Als u plannen heeft om met uw Main Coon naar een show te gaan moet de kat een paar dagen van te voren( met een speciaal voor de kleur afgestemde shampoo) gewassen worden.

Manx

De Manx heeft een zachte dikke ondervacht en een stugge bovenvacht. De verzorging neemt niet zo veel om handen als de gemiddelde huiskat. Borstel de vacht regelmatig eens door met een zachte borstel, en even nakammen met een metalen tanden kam. Tijdens de ruiperioden is een massagehandschoen of een rubberen noppen borstel wel handig om de losse haren weg te wrijven (met de haargroei mee) Doe dit echter met beleid, als je te intensief te werk gaat kan de vacht beschadigen. Voor de langharige variant van de Manx zie Cymric.

Munchkin

Deze kat heeft kortere pootjes, maar is verder even normaal als iedere andere kat. Echt veel van uw tijd vraagt de kattenvacht van deze laagpotige vriend niet. Het advies is om hem eens per week te borstelen. De langharige variant wel even nakammen met een grove tandenkam.

Nebelung

Hoewel de Nebelung een (half) lange vacht heeft, is het vaak voldoende de vacht eens per week met een tandenkam door te kammen.

Noorse Boskat

Een echte rasechte Noorse boskat heeft ondanks zijn flinke bos haar minder onderhoud nodig dan gedacht. Echter niet altijd! 1  maal per week een borstel-/kambeurt is wel verstandig. Typisch is dat de Noorse boskatten met de wat lichtere vachten wat meer verzorging vragen omdat hun haar wat brozer is. De Noorse boskat laat in de ruiperiode in korte tijd erg veel ondervacht los, waardoor klitten kunnen ontstaan. In deze periode is een dagelijkse kambeurt aan te bevelen. Ga echter niet TE enthousiast te werk, want er kunnen bij dit ras wat sneller happen los raken in de vacht. Maak in deze periode een afspraak bij uw trimsalon zodat de kat geplukt kan worden voordat er klitten ontstaan. 

Ocicat

Ocicat is een kat die echt extreem weinig vachtverzorging behoefd.  Een keertje kammen of borstelen is voor het sociale aspect, en voor de beoordeling van vacht en huid nuttig. Maar voor de onderhoud van de vacht is dat zelden nodig. Opwrijven met een zachte doek zorgt voor extra glans bij deze kat. Maar dat wordt over het algemeen alleen bij shows gedaan.

Oosters Korthaar

Voor het sociale aspect zou u deze kat eens per week eens zachtjes kunnen borstelen met een zachte borstel. Lekker kroelen en aaien is echter eigenlijk al voldoende voor het onderhoud van deze gemakkelijke vacht. De oosters korthaar verhaart bijna niet. Een keertje met een vochtige zeem zorgt dat de enkele losse haartjes makkelijk weg worden genomen en maakt dat de vacht mooi glanst.

Oosters Langhaar

Een (half)langharige kat waarbij de vachtverzorging niet veel tijd in beslag zal nemen.Klitten en vilt komt bij deze kat nauwelijks voor.  De sluike vacht kan de kat erg goed zelf onderhouden. Een wekelijkse borstelbeurt met een zachte varkensharen borstel is voldoende.

Oregon rex
= La Perm, zie La Perm

Perzisch Langhaar

Dit is een kat met een vacht die om veel aandacht en verzorging vraagt. De prachtige dikke sluier neigt erg tot klitten en vilten. Houdt u echter de vacht goed bij, dan heeft u een echte Queen-met-boa in huis. De vacht 2 tot 4 maal per week goed uitkammen, zodat er geen klitten ontstaan. Dit kan met een grove metalen kam en daarna een fijnere metalen kam. Let daarbij wel op dat de vacht tot op de huid gekamd wordt, en niet alleen de bovenste laag. In de ruiperiode zal er intensiever gekamd moeten worden. Deze katten zijn erg gebaad als ze 2 tot 4 maal per jaar bij de trimster komen om de onderwol te plukken. Dit voorkomt problemen. Veel perzen hebben last van traanstrepen. Haal dagelijks met een tissue die bevochtigd is met afgekoeld gekookt water, de ogen en gezichtsplooien schoon. Er bestaan ook speciale ooglotions voor katten. Vraag hier gerust naar bij Adore trimsalon.

Peterbald

Deze bijzonder ogende kat heeft net als de sphinx geen haar of enkel een beetje dons. Wat veel mensen zal verbazen is dat deze kale kat niet minder verzorging vraagt dan een normaal behaarde kat. Het tegendeel zelfs. De talgproductie is namelijk net zo hoog als bij de doorsnee kat, terwijl er geen of slechts enkele haren zijn waar die talg dan voor kan dienen. Wekelijks zal de kat gewassen moeten worden met een Ph-neutrale shampoo, zodat hij niet plakkerig wordt en gaat ruiken. Let daarbij op dat vooral tussen de teentjes en bij de nagelriemen veel talg zit (kun je ook met hypoallergene babydoekjes tussendoor schoonhouden). Ook oren hebben een overtollige talgproductie en moeten goed schoon gehouden worden. Houd uw kat met zomers weer uit de zonneschijn, de huid heeft geen bescherming en kan verbranden.
Adore trimsalon heet ook naaktkatten natuurlijk van harte welkom voor een wasbeurt.

Pixie Bob

De pixie-Bob vraagt om een wekelijkse borstelbeurt. Dit geld voor zowel de lang- als kortharige variant. Dus de verzorging van deze kat is niet zeer tijdrovend. Denk er wel aan dat deze kat beduidend groter is dan de gemiddelde huiskat. Wat rekening houden met de grootte van de kattenbak, vervoersmand en krabpaal dus.

Ragdoll

Bij deze prachtige allemansvriend zou een wekelijkse borstel-/kambeurt voldoende moeten zijn. In de ruiperioden is het echter verstandig om dit ritueel intensiever toe te passen. Vaak wordt dan ook de trimbehandeling uitgevoerd. De Ragdoll  laat namelijk in korte tijd erg veel losse onderwol los. Let in deze periode er ook op dat uw kat niet te veel ``worstelt’’ met haarballen, door alle losse haren die ze oplikt. Niet onverstandig is het voor deze kat tijdens de ruiperioden een afspraak te maken bij uw trimsalon voor het plukken van de ondervacht.

Russisch Blauw

De korte vacht van de Russisch blauwe is weinig aandacht behoevend. Een wekelijkse borstelbeurt met een varkensharen borstel. Niet TE grondig borstelen of kammen, dit komt de vacht van dit ras niet ten goede. Nawrijven (met de haarrichting mee) zorgt voor een mooie glans.

Savannah

Eens per week zachtjes borstelen is voldoende voor de Savannah. In de verharingsperiode – lente/najaar- is een rubberen borstel een ideaal hulpmiddel om dode en losse haren effectief en vlot uit de vacht te verwijderen. Met een vochtige zeem gaat de vacht mooi glanzen.

Scottisch Fold 
(= schotse vouwoorkat)

De scottisch Fold is de kortharige variant van de highland Fold. Deze bijzonderuitziende kat vraagt niet veel van uw tijd voor het verzorgen van de vacht. Een wekelijkse borstelbeurt, of met een ietwat grovere kam is voldoende. In de ruiperiode is dat wat vaker nodig. Op dat moment is een trimbehandeling ook soms erg verlichtend. Een rubberen borstel is een mooi hulpmiddel voor het verwijderen van loslatende haren. De oortjes hebben niet meer aandacht nodig dan oortjes van andere kattenrassen.

Selkirk Rex

Deze superschattige en grappige droopy is er zowel in langharirige en kortharige versie. Beide hebben ze golfhaar. Zowel de kortharige als de (half)langharige Selkirk Rex heeft vrij weinig onderhoud nodig. Af en toe zachtjes borstelen (grove pennen met ronde zachte punt) of kammen met een grove kam is aan te raden, maar dat vooral voor het sociale aspect  en zo kun je de vacht en huid  controleren op bijzonderheden. In de ruiperioden zal deze kat evenveel haar verliezen als de gemiddelde kat, dus dan zal wat vaker gekamd moeten worden. Kijk echter uit, beschadig de vacht niet door te intensief kammen en zorg dat de krul er niet uitgetrokken wordt. Als deze Rex naar een show gaat kan hij het beste  een paar dagen van te voren gewassen worden. Hij dient dan met de handoek en aan de lucht gedroogd te worden, zodat de krul er weer mooi intrekt.

Seychellois


Dit is de  naam voor de Siamees/balinees met wit. Deze variëteit werd in 2006 door de FIFe erkend als zusterras van de Siamees/Balinees/Oosters Korthaar/Oosters Langhaar. De Seychellois onderscheidt zich slechts van de Siamees door het voorkomen van witte vlekken in het gezicht en op het lichaam. De Seychellois komt ook voor in de langharige vorm. Afhankelijk van de lengte van de haren zie siamees/balinees.

Siamees

De vacht van de siamees is erg kort en heeft weinig ondervacht. Je kunt de kat eens per week eens zachtjes borstelen, en met een vochtige zeem verwijder je ook al gemakkelijk de losse haartjes in de ruiperioden. Mocht de kat naar een show gaan is het verstandig de kat enkele dagen ervoor te wassen. Houdt het gebid van de siamees goed in de gaten, dit is niet hun sterkste punt. Tandsteen en losse tanden wil nog wel eens voor last zorgen.

Singapura

De Singapura heeft een zachte, kortharige en aanliggende vacht. Hierdoor is het voldoende om de kat een wekelijkse kambeurt te geven met een stofkam/vlooienkammetje. Met een vochtige zeem gaat de vacht mooi glanzen.

Skogkatt                  
Zie Noorse Boskat

Snowshoe

Eens per week zachtjes kammen is voldoende voor de Snowshoe. In de verharingsperiode – lente/najaar- is een rubberen borstel een ideaal hulpmiddel om dode en losse haren effectief en vlot uit de vacht te verwijderen.

Sokoke

De Sokoke heeft normaal gesproken een glanzende, korte vacht die tegen het lichaam aan ligt. Hij heeft weinig tot geen ondervacht. De verzorging van de Sokoke-vacht neemt weinig tijd in beslag. Een maal per week door borstelen is al voldoende. Nawrijven (met de haarrichting mee) met een vochtige zeem zorgt voor een mooie glans en haalt de losse haartjes weg.

Somali  (=langharige abessijn)

De vacht van de somali heeft niet eens zoveel verzorging nodig, ondanks dat die (half)lang is. Door de structuur vormen zich minder snel klitten dan bij bepaalde andere (half)langharige rassen. Wekelijks doorkammen met een harkje of kam is echter wel nodig. In de rui-perioden is het voor de kat wel erg fijn als u wat intensiever kamt, met name om te zorgen dat de kat niet te veel haren in slikt tijdens zijn verzorging. Somali’s hebben wel last van droog haar. De voeding moet voldoende spijsvetstoffen bevatten om te voorkomen dat het haar breekt en dat de kleur van de vvacht zijn insensiteit en gloed verliest. De ticking (dat zijn de ringetjes van verschillende kleur per haartje) wordt duidelijker en intensiever al je een klein beetje ongekookte paprika aan het voer toevoegd. Let ook regelmatig op het gebit - sommige somali’s hebben een aanleg voor tandsteenvorming en tandvleesproblemen

Sphynx

Wat veel mensen zal verbazen is dat deze kale kat niet minder verzorging vraagt dan een normaal behaarde kat. Het tegendeel zelfs. De talgproductie is namelijk net zo hoog als bij de doorsnee kat, terwijl er geen of slechts enkele haren zijn waar die talg dan voor kan dienen. Wekelijks zal de kat gewassen moeten worden met een Ph-neutrale shampoo, zodat hij niet plakkerig wordt en gaat ruiken. Let daarbij op dat vooral tussen de teentjes en bij de nagelriemen veel talg zit (kun je ook met hypoallergene babydoekjes tussendoor schoonhouden). Ook oren hebben een overtollige talgproductie en moeten goed schoon gehouden worden. Houd uw kat met zomers weer uit de zonneschijn, de huid heeft geen bescherming en kan verbranden.
Adore trimsalon heet ook naaktkatten natuurlijk van harte welkom voor een wasbeurt.

Thai

Voor het sociale aspect zou u deze kat eens een enkele keer zachtjes kunnen borstelen met een zachte borstel. Tevens kun je op die manier de vacht en huid met regelmaat even controleren op bijzonderheden. Lekker kroelen en aaien is echter eigenlijk al voldoende voor het onderhoud van deze gemakkelijke vacht. De Thai heeft geen ondervacht.

Tibetaan, halflangharige tonkanees

Deze oosterse schoonheid bezit een sluike, zijdeachtige, zacht glanzende, halflange vacht.  De eye-catcher is een mooie pluimstaart.
De vacht bestaat uit één enkele vacht; door het ontbreken van de ondervacht ontstaan er niet vaak klitten en verhaart dit ras erg weinig.Een wekelijkse borstelbeurt is altijd verstandig, al is het maar om huid en haar met regelmaat te controleren op bijzonderheden. En uiteraard is het goed voor het sociale aspect naar uw kat toe.

Tonkanees

Eens per week zachtjes borstelen is voldoende voor de Tonkanees. In de verharingsperiode – lente/najaar- is een rubberen borstel een ideaal hulpmiddel om dode en losse haren effectief en vlot uit de vacht te verwijderen. Met een vochtige zeem gaat de vacht mooi glanzen.

Toyger

De vacht van deze mini-tijger  is zacht, kort, fijn en lijkt een soort glinstering te hebben. Wekelijks borstelen is voldoende voor dit dier. Neem hierbij ook rustig de tijd om huid en haar te inspecteren op bijzonderheden. Nawrijven (met de haarrichting mee) met een vochtige zeem zorgt voor een mooie glans en daar verwijder je gemakkelijk losse haartjes mee.

Turkse Angora

De structuur van de vacht van de Turkse Angora zorgt er voor dat er bij deze kat niet vaak klitten ontstaan. De vachtverzorging vergt dan ook niet veel van uw tijd. Wekelijks een keertje borstelen moet voldoende zijn om de vacht in vorm te houden.

Turkse Van

Bij deze kat zou een wekelijkse borstel-/kambeurt voldoende moeten zijn. In de ruiperioden is het echter verstandig om dit ritueel intensiever toe te passen. De Turkse Van laat namelijk in korte tijd erg veel losse onderwol los. Let in deze periode er ook op dat uw kat niet te veel ``worstelt’’ met haarballen, door alle losse haren die ze oplikt. Niet onverstandig is het voor deze kat tijdens de ruiperioden een afspraak te maken bij uw trimsalon voor het plukken van de ondervacht. Laat de kitten na de geboorte al snel wennen aan mensen, aanrakingen en wat later ook aan borstelen en kammen. Hiermee voorkom je dat ze agressief of afstandelijk worden.

Ural Rex

Bij de Ural Rex is het hele lichaam bedekt met een dikke dubbele vacht met losvallende krullen, die opvallend elastisch aanvoelt. De langhaarvariant is wat rommelig van aanzien. Ural Rexen moeten goed gekamd en geborsteld worden om de losse grijze haren te verwijderen, omdat deze de kwaliteit van de vachtkleur en de krullen negatief beïnvloeden. Buiten dat kunnen de overtollige haren natuurlijk voor vervelende haarballen zorgen.


     


Een kattentrimsalon is een trimsalon gespecialiseerd in de vacht- verzorging van katten, maar ook cavia's en konijnen kunnen terecht.
Lekker frisse vacht! Uw kat verlost van pijnlijke klitten!  Minder haren
in huis en op uw kleding!  
Vermindering van   haarballen!  Ook uw korthaar zal ’t goed doen! Zonder narcose!!!!! te Oijen bij Oss

kat in de trimsalon, plukken, scheren, kammen, wassen , dicht bij Oss, ravenstein, Lith, 's Hertogenbosch (den Bosch) Nijmegen, uw kat in goede handen, zonder narcose